Cirkelsågar

Cirkelsågar säljes online. ✅ Stort sortiment. ✅ Köp Cirkelsågar billigt online.

 
Inga förslag för tillfället.
 

Cirkelsåg

För alla som gillar att snickra och fixa finns det ett oerhört stort utbud av verktyg och maskiner som både underlättar jobbet och ger ett bättre resultat. Det spelar ingen roll om man är yrkesverksam snickare eller hobbysnickrare, man har lika stor användning för de flesta verktygen ändå. Självklart är bra verktyg ett måste för den professionella snickaren, och den som bara snickrar då och då på fritiden behöver inte ha ett lika stort förråd av avancerade verktyg. Men det finns ändå en hel de verktyg och maskiner som man nästan kan säga utgör ett basutbud och som egentligen inte bör fattas i någon snickarverkstad eller hobbyrum. Förr i tiden var hammaren och sågen en snickares viktigaste verktyg, och många ser dem nog som de självklara verktygen att börja med än i dag. Men, mycket vatten har runnit under broarna och utvecklingen av smarta och praktiska verktyg har gått nästan explosionsartat fort. Idag har hammaren i många fall ersatts av en spikpistol och den vanliga handsågen, fogsvansen, ersätts av olika typer av eldrivna sågar. Att använda en sticksåg, kapsåg eller en cirkelsåg istället för att stå och såga för hand spar naturligtvis massor av tid och arbete.

`Perfekta sågsnitt

Men det ger oftast också ett bättre och mer exakt resultat. Och här skulle man kanske kunna säga att hobbysnickraren har mer att vinna än den som har detta till sitt yrke. Självklart byter inte den professionella snickaren ut sin cirkelsåg mot en fogsvans, men med många års vana klarar han förmodligen att få ett nästan lika bra resultat med en handsåg. För den mindre vana hobbysnickraren kan det vara betydligt svårare att få exakta sågspår med en enkel fogsvans. Med en cirkelsåg, som kan ställas in, blir sågsnitten alltid perfekta.

Det finns cirkelsågar i olika storlekar och de finns både som eldrivna och batteridrivna. Precis som många andra maskiner är de batteridrivna inte lika kraftfulla som de eldrivna, men till mindre arbeten fungerar en batteridriven cirkelsåg bra. Men, faktum är att dagens moderna batteridrivna sågar har betydligt bättre styrka än tidigare, så i många fall kan det vara värt att fundera på det alternativet. Med en batteridriven såg kan du såga var du vill utan att tänka på att du måste ha tillgång till eluttag. Om du ska köpa en eldriven såg är det viktigt att tänka på att välja en såg med tillräckligt lång sladd, så att du har möjlighet att placera den där det passar dig. Men annars väljer du såg efter hur ofta och till vad du ska använda den. Kommer du att ofta behöva din cirkelsåg till tyngre arbeten är det bästa att satsa på en större såg. Till mindre arbeten och om du bara tänker använda den då och då är det lämpligare att köpa en mindre cirkelsåg.

Vilken är bäst

Det görs givetvis en massa tester av cirkelsågar för att försöka ta reda på vilken som är den bästa. Men det är knappast möjligt att kora en enda segrare oavsett vad dessa tester visar. Vi har ju inte alla samma krav på en såg och därför kommer förmodligen olika personer fram till olika slutsatser när man tolkar testresultaten. En cirkelsåg som ska användas i yrket behöver klara betydligt högre krav än cirkelsågen hemma hos hobbyfixaren. Vilken typ av material som huvudsakligen ska sågas och vilken typ av sågning man vill göra är de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när man väljer såg. Till det kommer förstås egna preferenser, och man tittar på sånt som ljudnivå, vikt och användarvänlighet till exempel.

Men, vissa krav är de samma oavsett vem som ska använda sågen och till vad den används. Man vill givetvis ha raka och fina sågspår, utan fransiga kanter oavsett om man sågar rakt eller i vinkel. Snittet blir alltid finast på undersidan, oavsett vilken cirkelsåg du testar. Det är viktigt att känna till så att du kan vända den sida du vill ha finast nedåt när du sågar. På en bra cirkelsåg ska du kunna ställa in sågdjupet, och för att få så fina snitt som möjligt bör du då ställa in djupet på lite mer än plankans tjocklek. En halv sågtand mer brukar vara tillräckligt för att få ett bra resultat. Sågresultatet beror också på hur sågklingan ser ut. En sågklinga slits förstås, och behöver bytas ut efter en tids användning. Hur ofta du behöver byta klinga beror på hur ofta, och till vad, du använder sågen. Se till att byta ut klingan i god tid, eftersom en sliten klinga ger ett sämre resultat och snittkanterna blir fransiga. Se till att få en klinga som passar till just din såg när du köper nya klingor. Olika sågar har olika infästningar och det är viktigt att du får en klinga som passar till sågen så att den kan fästas.

Tänk på säkerheten


En cirkelsåg är ett både praktiskt och användbart verktyg, men det är absolut ingen leksak. Det gäller att tänka på säkerheten så att du kan undvika olyckor. Det finns en del att tänka på både under arbetets gång och i samband med hanteringen av sågen över huvud taget.

· Först och främst är det viktigt att hålla barn borta från sågen.
· Tänk på vad du har för kläder på dig när du använder sågen. Se upp med långa tröjärmar och annat som kan fastna i sågen. Hängande hår kan också utgöra en fara.
· Håll koll på sladden så den inte kommer i vägen för sågklingan
· Använd hörselskydd eftersom ljudnivån är hög på alla cirkelsågar, i synnerhet det skärande ljudet från sågklingan
· När du sågar kommer sågspånen att yra omkring dig. Använd skyddsglasögon för att skydda ögonen. Man kan koppla en spånsug till alla cirkelsågar, och på så sätt undviker du de yrande spånen. Det går bra att använda en grovdammsugare som spånsug, men en vanlig hushållsdammsugare duger inte.
· Sätt aldrig klingan i det stycke du ska såga förrän sågen har uppnått full rotationshastighet
· När du har slutat att såga måste du vänta tills klingan har stannat helt innan du lyfter bort sågen.
Med dessa råd i tankarna kan du använda din cirkelsåg på ett tryggt sätt.