Geringssågar

Geringssågar säljes online. ✅ Stort sortiment. ✅ Köp Geringssågar billigt online.

 
 
Inga förslag för tillfället.
 

Geringssåg

En geringssåg är ett måste om du ska såga i vinkel. Geringssågar har funnits länge, långt innan det blev vanligt att använda sig av eldrivna verktyg även bland hobbysnickare. Många har väl kämpat med en geringslåda och vanlig såg, som är den absolut enklaste varianten, eller en handdriven geringssåg på en platta. Och visst har dessa varit bra verktyg när man inte haft andra alternativ, men idag finns ingen anledning att försöka få till en exakt vinkel på detta sätt. Idag finns både bra och relativt billiga kap- och geringssågar som gör jobbet på sekunden, och som dessutom ger ett exakt resultat. Och det bästa med en elektrisk kap- och geringssåg är att du kan såga många gånger med samma vinkel. Naturligtvis uppskattar man en geringssåg varje gång man behöver såga i vinkel, men allra mest uppskattar man den när man ska såga massor av brädor till ett staket, lägga nytt golv eller liknande.

En eldriven geringssåg kan närmast beskrivas som en cirkelsåg som har hängts upp i skenor eller stänger vilket gör det möjligt att dra den framåt och bakåt. Det är denna enkla princip som gör att du kan såga samma vinkel om och om igen, både horisontellt och vertikalt. Och eftersom du får exakt samma vinkel vid varje sågning är det lätt att förstås vilken stor hjälp en geringssåg är när man ska såga mycket, som exempelvis till panel till huset eller spjälor till ett staket.

Du väljer såg efter vad du tänkt använda den till. En såg som ska klara riktigt grova dimensioner är oftast gjord av kraftigare material så att den ska kunna dras ut långt. Detta påverkar naturligtvis också priset, precis som klingans storlek gör. De flesta hemmafixare klarar sig nog med en geringssåg som inte hör till det större, och dyrare, skiktet. En geringssåg med en klinga på runt 25 cm i diameter klarar att såga allt från klena lister till grova reglar och är för det mesta tillräckliga för amatörsnickaren.

Det finns en del annat än bara storlek att tänka på när du väljer din geringssåg. Handtagen kan, till exempel, se olika ut på olika sågar. På en del sågar är de vågräta medan andra sågar har lodräta handtag. Här finns inget rätt eller fel, utan du väljer den såg som du tycker känns bekväm att hålla i. välj en såg med laserlinje som visar klingans väg och med bra ljus där du ska såga för att underlätta arbetet. Klingan bör kunna vinklas åt sidan så att du kan dubbelgera med sågen. Lutningen ska vara minst 45 grader vilket också är det minsta kravet på bordets lutning. Skyddskåpan som sitter framför sågklingan ska glida undan när du för klingan mot arbetsstycket, men det ska helst också gå att låsa skyddet i öppet läge. Det kan också vara bra att titta lite på prisläget för klingor till den såg du funderar på att köpa. Priset på olika klingor varierar kraftigt, och om du väljer en såg med dyra klingor kan det bli kostsamt att använda sågen. Då kan det vara en idé att köpa en bandsåg istället.