Sticksågar

Sticksågar säljes online. ✅ Stort sortiment. ✅ Köp Sticksågar billigt online.

 
 
Inga förslag för tillfället.
 

Sticksåg

Oavsett om du är hobbysnickare som gillar att pyssla där hemma på fritiden, eller om du är professionell snickare har du en hel uppsjö av verktyg till din hjälp. För en yrkesutövande snickare är det förstås nödvändigt att ha tillgång till alla verktyg och maskiner som finns för att kunna utföra jobbet på bästa sätt. Men, även du som bara snickrar lite på fritiden behöver ha lite mer än såg och hammare. Dels för att det är mycket roligare att snickra och fixa om man har bra redskap, men också för att resultatet nästan alltid blir bättre om man använder bra verktyg. Det finns, som sagt, massor av verktyg och maskiner för snickeri och bygg.

Du hittar både enklare och mer avancerade verktyg, och det är inte alltid lätt att välja vad man ska ha i sin verktygslåda. Exakt vilka verktyg just du behöver ha beror förstås på hur ofta du utövar din hobby och vad det är du bygger eller tillverkar. Förr i tiden var väl en hammare och en såg basverktygen , och något som fanns i alla snickares verktygslådor. Och visst kan man se dessa verktyg som basen, men de är faktiskt inte lika självskrivna idag som då. En hammare är naturligtvis bra att ha, men i många fall ersätts den numera av en spikpistol som gör spikande både lättare och snabbare. En vanlig såg, som en fogsvans är också bra att ha till hands för de små jobben.

Men, om man vill göra det lite lättare för sig, och dra nytta av den utveckling som skett kanske man byter ut, eller kompletterar, fogsvansen med några av de motordrivna sågarna som finns. En sticksåg är då förmodligen den första sågen som kommer in i snickarverkstaden, men den får förmodligen snart också sällskap av en eldriven kapsåg och kanske en tigersåg.

Ett stort användningsområde

Sticksågen är nog ändå den vanligaste bland de eldrivna sågarna, och den har ett stort användningsområde. Du kan använda sticksågen för att såga raka spår, till exempel om du vill klyva en bräda. Men, det som främst utmärker en sticksåg är att den är oerhört bra på att såga i cirklar och kurvor. Något som är svårt, ja nästan omöjligt, med andra typer av sågar. Vill du utföra så kallad snickarglädje eller andra typer av dekorsågningar är sticksågen det bästa verktyg du kan ha. Ju smalare sågblad du använder desto snävare och finare kurvor kan du ta.

Man skulle kunna tro att ett verktyg som klarar så avancerade uppgifter skulle vara svårt att hantera men så är det inte. Sticksågen är tvärtom lätt att använda. Du håller helt enkelt i handtaget och låter sågbladet, som rör sig upp och ner, utföra jobbet. Det du behöver göra är att styra så att bladet följer den linje du vill, oavsett om den är rak eller kurvig. Det finns en del olika modeller av sticksågar, några med bygelformade handtag och andra med handtag som är raka, som en stav. Du kan byta sågblad på sågen och välja blad efter materialet du ska såga i samt det resultat du vill ha. På de flesta sticksågar är pendlingen inställbar. Om du väljer att öka pendlingen går sågningen snabbare, men det kan också få till resultat att sågspåret trasas sönder. Du får helt enkelt prova dig fram till hur stor pendling du kan ha vid olika typer av arbeten.

Sågar långa raka spår

För att få än mer exakta resultat när du sågar långa raka spår kan du använda dig av ett anslag, eller en sågskena, och för exakta cirklar finns speciella cirkelanslag. Hjälpmedel för att göra jobbet ännu enklare och resultatet ännu mer exakt. När man sågar exempelvis kurvor kan man göra det både uppifrån och underifrån. Att såga underifrån kräver en del övning för att få ett bra resultat, men många tycker att sågspåret blir bäst när man sågar underifrån.

Detta beror på att alla standardsågblad har tänder som pekar uppåt. Det betyder att sågbladet drar träet uppåt när man sågar, och det kan ibland ge fransiga kanter. Om man vänder sågen och sågar underifrån kommer den fransiga ytan att hamna på undersidan där den inte syns. Detta är inte ett problem som enbart är kopplat till kurvsågning, utan gäller naturligtvis även vid rak sågning. Det är därför du ofta ser professionella snickare hålla sågen upp och ner och såga underifrån. Ett annat sätt att lösa detta problem är att försöka hitta sågblad med tänder som pekar nedåt, från sågen. Då kan du såga uppifrån, och ändå få eventuella fransigheter på undersidan av arbetsstycket.

Fransiga sågspår

Just detta med fransiga sågspår är något som många har bekymmer med i början. Ett annat problem kan vara att sågen inte tar sig framåt utan bara tycks stå och tugga på stället. Råkar du ut för detta ska du kolla att du verkligen har slagit på pendlingsfunktionen. Denna funktion gör att bladet liksom vaggar fram och tillbaka samtidigt som det rör sig upp och ner, och det är denna rörelse som gör att sågningen går framåt. Med pendelfunktionen på kommer sågen att såga effektivt. De vanligaste frågorna om sticksågar handlar om dessa saker, och det finns också en sak till som kan ge tråkiga resultat om man gör fel. Det gäller valet av sågblad.

Det finns massor av sågblad att välja på till en sticksåg. Olika blad passar till olika material, som hårt eller mjukt trä, plast, metall och så vidare. Men det finns också olika blad för olika resultat. Du väljer inte samma blad om du vill ha grovsågning som finsågning, och om du ska såga kurvor finns det blad som är speciellt lämpliga för det. Genom att välja rätt blad för varje arbete kan du säkerställa dig om att få det bästa resultatet.

Sticksågar finns att köpa på byggmarknader, i järnhandeln och andra ställen där man säljer verktyg. Men, lättast köper du din sticksåg här, på nätet, där du också hittar det största samlade utbudet. Här kan du få information om varje såg och jämföra för att hitta den perfekta sticksågen för just dina behov.